Mijn Bio – Nederlands

Biografie Theo Geerdens

 

Theo Geerdens, geboren: 1943 ( Koersel – België )

Als kind volgde ik avondschool in de Kunstacademie te Hasselt.

Op een zeker ogenblik wilde ik de Kunstacademie volgen in het dagonderwijs. Daartoe kreeg ik geen toelating van mijn ouders want dat gaf geen toekomst. Ik zou en moest het Atheneum afdoen, wat tot grote ergernis van mijn ouders vroegtijdig mislukte.

Dan maar werken in de zaak van mijn moeder.

Ik stopte met de avondschool rond mijn 15 jaar.

Na mijn militaire dienst werd ik beroepsmilitair en kunst……..?

Na mijn op rust stelling in oktober 1997, startte ik terug met het kunstonderwijs in de Kunstacademie Meylandt te Heusden – Zolder.

Ik volgde negen jaar tekenen en haalde de “ Hogere graad in de tekenkunst “ met een specialisatiegraad in juli 2008 en behaalde de “ Hogere graad in de schilderkunst “ met specialisatiegraad in juli 2016.

Over mijn kunstwerken:

De onderwerpen van mijn werken zijn uitgebreid maar met mijn eigen inzicht van de dingen. Mijn gebruik van kleuren is niet altijd conventioneel en daarom zo riskant.

 

 

De opvallende portrettekeningen, van zeer grote, schreeuwende, lachende, verraste of verborgen mensen maken een enorme indruk. De krachtige afbeelding wordt versterkt door het zware licht – donker contrast.

Als in een momentopname, die tot stilstand is gekomen op een bepaalde gebeurtenis, vangt hij zijn individuen met houtskool op papier. Al snel is duidelijk dat zijn tekeningen kleur krijgen in talrijke pastels.

Deze tekeningen vormen de overgang naar zijn schilderwerken.

In zijn schilderijen zien we bijzondere ruimten, in welke figuren en andere types “dansen” in de compositie.

Heldere kleuren in de ondergrond zijn getemd door krachtige grijzen.

Zijn vormgeving en de mogelijkheid om de perceptie van de waarneming om te zetten in iets persoonlijks, zijn composities en het inzicht om alles tot een succesvol einde te brengen. Een zeer eigenzinnige stijl, waarin hij een persoonlijke vormtaal ontwikkeld heeft.

De werken getuigen van een technische veelzijdigheid, met een penseelstreek die zeer expressief, krachtig en eigentijds, en met een gedreven persoonlijkheid is.

Hij durft actuele tragische thema’s aan, met werken die zeer gevoelig en krachtig zijn.

Zijn schilderijen hebben dezelfde sterke expressie als zijn tekeningen

De reeksen hebben een waarneembare verbinding met de buitenwereld en met werkelijke gebeurtenissen. Dit is essentieel voor zijn schilderijen.

De werken hebben inhoud, en geeft de toeschouwer stof tot nadenken.

 Veel kijkgenot

Theo